DNA test intolerancije laktoze

Nepodnošenje laktoze je nemogućnost probave mliječnog šećera (laktoze) koja se očituje kroz simptome nelagode, boli, grčeva, nadutosti, mučnine i proljeva. Netolerancija nastaje kada se enzim za razgradnju laktoze ne proizvodi u dovoljnim količinama (hipolaktazija) ili kada enzim u potpunost nedostaje (alaktazija).

Više


GENPerform

GENPerform testom obuhvaćeno je 13 genskih varijanti (polimorfizama) povezanih s odgovorom organizma na prehranu i tjelesnu aktivnost.

GENPerform:

  • kada želite optimizirati svoj program prehrane i vježbanja
  • kada želite na vrijeme djelovati protiv pretilosti
  • ako želite provjeriti predispoziciju za pojedinom sportu i vrstu rekreacije
  • ako jednostavno želite bolje poznavati sebe i živjeti u skladu s tim

Više


GENFat

Iako je nekada posljedica metaboličkih poremećaja ili težih zdravstvenih problema pretilost se uglavnom pojavljuje zbog prekomjernog unosa visokokalorične hrane kojoj je teško odoljeti. Ipak, zbog otkrića povezanosti gena FTO s pretilošću, danas znamo kako postoji mogućnost da je sklonost masnoj „nezdravoj“ prehrani uvjetovana genomom. Gen FTO stvara protein koji ima utjecaj na grelin – hormon koji stimulira osjećaj gladi.

Više


DNA test faktora koagulacije

Venska tromboembolija je bolest koja nastaje zbog poremećaja u koagulaciji (trombofilije) uslijed čega  se stvaraju opasni krvni ugrušci koji putuju krvotokom i uzrokuju začepljenje krvnih žila.

Više


Utvrđivanje poremećaja broja kromosoma (Brzi test trisomija)

Suvremena prenatalna dijagnostika ženama daje mogućnost dobivanja odgovora na pitanja o genetski uvjetovanim poremećajima ploda u vrlo ranoj fazi trudnoće, kao i pravovremenog suočavanja s rezultatom testa. Kromosomski poremećaji detektiraju se klasičnom kariotipizacijom, a rezultati testa čekaju se 3-5 tjedana, što ženi period čekanja rezultata čini iznimno stresnim. Brza metoda utvrđivanja poremećaja broja kromosoma (aneuplodija) u ranoj trudnoći metoda je kojom se u samo 48 h mogu pouzdano utvrditi najčešće kromosomske trisomije i ostale aneuplodije kromosoma 13,18, 21, X i Y, kao i uniparentalna disomija kromosoma 15 (UPD-15). Ova metoda temelji se na izolaciji DNA iz amnionske tekućine, umnožavanju izdvojene DNA i detekciji rezultata na genetičkom analizatoru.

Više


Utvrđivanje spola djeteta iz krvi majke

Rezultati istraživanja u kojima su sudjelovali znanstvenici tvrtke Genos DNA laboratorij pokazali su da se primjenom suvremenih metoda analize DNA može utvrditi spol još nerođenog djeteta iz krvi majke.

Više


DNA test za sekretor status

Informacija o sekretor status osobito je bitna za prehranu prema krvnim grupama.

Osoba može biti ili sekretor ili nesekretor ovisno o tome izlučuje li antigene krvnih grupa u tjelesne tekućine poput sline, sluzi (npr. probavnog  i dišnog sustava), suza, znoja i sl.  Omjer sekretora i nesekretora u populaciji je 80% (sekretori) i 20% (nesekretori). Određivanje sekretor statusa je bitno jer je određeni sekretor status povezan s povećanim rizikom od nekih bolesti (poput urinarnih infekcija, dijabetesa, bolesti probavnog sustav i sl.).

Više