Nagrade i priznanja


10. BUDI UZOR / 39. INOVA, Osijek
studeni 2014.

GENContracept, test koji utvrđuje povećani rizik za krvne ugruške, osvojio je Zlatnu medalju za inovativnost na godišnjoj smotri 10. BUDI UZOR / 39. INOVA 2014, koja se održala u Osijeku od 6. do 8. studenog 2014. godine.

 


POVELJA REPUBLIKE HRVATSKE
25. lipanj 2014.

Prigodom Dana državnosti Predsjednik Republike Hrvatske dr.sc. Ivo Josipović dodijelio je odlikovanja istaknutim pojedincima, tvrtkama i udrugama. Genosu je dodijeljena Povelja Republike Hrvatske za izniman doprinos gospodarskom razvitku.

Članak o dodijeli odlikovanja na stranicama Ureda predsjednika možete pogledati ovdje.


 1. NAGRADA U KATEGORIJI "KREATIVNI I INOVATIVNI PROIZVODNI PROGRAM ILI PROIZVOD"
23. svibanj 2014.

Na "Danu kreativnosti & inovativnosti," održanom u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, dodijeljene su nagrade u devet kategorija, a Genos je osvojio prvu nagradu u kategoriji "Kreativni i inovativni proizvodni program ili proizvod" sa svojim "Genetičkim testovima za personalizirani pristup prehrani i tjelovježbi."

Pregled pobjednika na "Danu kreativnosti & inovativnosti" možete pogledati ovdje.

 


9. BUDI UZOR / 38. INOVA 2013. - GENPerform dobitnik niza nagrada za inovacije
12. - 17. studeni 2013.

Na godišnjoj smotri inovatora BUDI UZOR / INOVA 2013. Genos je osvojio niz priznanja za svoj novi set proizvoda „Genetički testovi za personalizirani pristup prehrani i vježbanju“ - GENPerform. Inovativni koncept i kreativna ambalaža, koji će DNA testove uvesti u svaku ljekarnu, bili su dobitna kombinacija za osvajanje sljedećih priznanja: Zlatne medalje Budi uzor / Inova 2013 za navedenu inovaciju, posebnu nagradu INOVA - Nagrada za najbolju inovaciju u znanosti, te Grand Prix izložbe BUDI UZOR 2013 za najbolju inovaciju koja je komercijalizirana.


 3. I 4. DANI INOVACIJA (INNOVATION DAYS) U PARIZU, FINALISTI ZA NAGRADU "EUROPEAN UNIVERSAL BIOTECH INNOVATION PRIZE"
2012. i 2013.

 Genos je ušao u finale za nagradu "European Universal Biotech Innovation Prize," što ga svrstava među vodeće europske inovativne tvrtke. Priznanje je tim veće što je Genos jedina tvrtka među finalistima, dok su svi ostali velike i renomirane javne znanstveno-istraživačke institucije ili sveučilišta iz cijele Europe.
Listu finalista možete pogledati ovdje.


NAGRADA HRVATSKI KVOCIJENT INOVATIVNOSTI

4. lipanj 2013.

Na uzorku od 300 domaćih velikih, srednjih i malih tvrtki iz različitih djelatnosti, vodeća hrvatska konzultantska tvrtka Sense Consulting, poslovni tjednik Lider i Veleučilište VERN' proveli su drugo po redu nacionalno istraživanje o stanju inovativnosti hrvatskih tvrtki "Hrvatski kvocijent inovativnosti." Genos je proglašen kao najinovativnija tvrtka u kategoriji malih tvrtki. 


THE SCIENTIST: NAJBOLJE MJESTO ZA RAD 2013
1. lipanj 2013.

   

Ugledni znanstveni časopis "The Scientist" proglasio je Genos "Najboljim mjestom za rad" u svijetu, drugim riječima, mjestom gdje znanstvenici vole raditi i gdje se osjećaju cijenjenima. Tako se Genos našao na vrhu liste, ispred svjetski poznatih velikih kompanija kao što su Genetech, Procter&Gamble, DuPonte, Monsanto, Wyatt, Promega i druge. Genos je ujedno bio i jedina europska kompanija na ovoj prestižnoj listi. Istraživanje časopisa "The Scientist" obuhvatilo je podatke prikupljene iz 240 biomedicinskih i biotehnoloških kompanija širom svijeta.

Originalni članak u časopisu "The Scientist" možete pogledati ovdje.PriznanjaPOČASNI PROFESOR, SVEUČILIŠTE U EDINBURGHU
13. srpanj 2012.

Gordan Lauc izabran je za počasnog profesora na Fakultetu medicine i veterinarstva na Sveučilištu u Edinburghu.
Izvorni članak na engleskom o ovom imenovanju možete pročitati ovdje.


SVEUČILIŠTE JOHNS HOPKINS, ČLAN SOCIETY OF SCHOLARS (DRUŠTVO ZNANSTVENIKA)
26. svibanj 2011.

Prof. dr. sc. Gordan Lauc postaje članom prestižnog Society of Scholars Sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu, SAD. Kako bi se ilustrirala važnost ove počasti, slijedi odlomak koji objašnjava tko može postati članom Društva: "Komisija Society of Scholars Sveučilišta Johns Hopkins, čiji su članovi ravnomjerno zastupljeni iz različitih akademskih područja, odabiru ograničeni broj znanstvenika među nominiranim kandidatima, koje pak predlažu njihovi odjeli postdoktorskih programa. Na dan promocije, ili nekom sličnom prigodom, ovi znanstvenici imaju svečanost primanja u Društvo. Tada im se dodijeljuje svjedodžba i medaljon na crno-zlatnoj traci, koja se stavlja preko svečane odore. Society of Scholars trenutačno broji 611 članova."

Popis članova Society of Scholar, uz kratki opis njihovih postinguća u vrijeme kada su odabrani u Društvo, možete pročitati ovdje. Članak je na engleskom jeziku.

Znanstveni uspjesi


Šest aktivnih FP7 projekata - više od bilo koje znanstvene institucije u Hrvatskoj

Kroz sudjelovanje u šest velikih FP7 istraživačkih projekata Europske komisije Genos je umrežen  s tridesetak vodećih znanstvenih institucija u Europi i svijetu. Rezultati projekata su iznimna znanstvena otkrića, publicirana u vodećim znanstvenim časopisima. Ukupno je objavljeno 50 znanstvenih radova koji predstavljaju ta otkrića, a osim toga ova su znanstvena istraživanja rezultirala s 4 patenta.


travanj 2013.
Genosov znanstvenici otkrili su, u sklopu velikoga međunarodnog konzorcija, biomarker za jedan oblik dijabetesa koji se naziva MODY, a rezultate istraživanja objavio je časopis "Diabetes", službeno glasilo Američke asocijacije za dijabetes

Originalni članak na engleskom možete pogledati ovdje.


2011. - 2016.
Znanstvenici iz Genosa otkrili su da određeni glikani mogu predvidjeti brzinu napredovanja raka debelog crijeva, što će omogućiti bolje prilagođenu terapiju svakom bolesniku (otkiće je dio GlycoBioM projekta s potporom Europske unije). Projekt je započeo 1. siječnja 2011. godine i trajat će 5 godina.

Link na stranice GlycoBioM projekta.  


31. siječanj 2013.
Znanstvenici iz Genosa predvodili su veliki međunarodni konzorcij koji je došao do značajnog otkrića: mreže od 16 gena koji kontroliraju glikozilaciju imunoglobulina. Ovo otkriće otvara novo područje za razvoj lijekova i dijagnostike autoimunih bolesti i tumora, a rezultate je objavio jedan od najuglednijih stručnih časopisa u području genetike "PLOS Genetics."

Originalni članak na engleskom možete pogledati ovdje 


7. srpanj 2014.
Genosovi znanstvenici sudjelovali su u međunarodnom timu koji je otkrio da su glikani izvrsni biomarkeri biološkog i kronološkog starenja, što će olakšati posao forenzičarima i liječnicima pri postavljanju dijagnoze i prevenciji bolesti, jer će omogućiti utvrđivanje relacije biološka dob vs kronološka dob.

Originalni članak na engleskom jeziku, objavljen u časopisu Gerontology, možete pogledati ovdje.