Forenzički DNA laboratorij

Analiza DNA postala je sastavni dio standardnih postupaka vještačenja roditeljstva, utvrđivanja identiteta žrtava ubojstva i počinitelja kriminalnih i bludnih radnji te njihova povezivanja s mjestom zločina kao i utvrđivanje identiteta posmrtnih ostataka žrtava prirodnih katastrofa, terorističkih napada, civilnih i vojnih prometnih nesreća, požara, eksplozija i žrtava rata. Razvojem metoda izdvajanja i analize DNA omogućeno je uspješno detektiranje DNA profila iz različitih bioloških tragova.

Novija znanstvena otkrića iz područja molekularne biologije omogućila su analizu DNA koja zadovoljava sve kriterije izuzetno pouzdane metode za testiranje spornog roditeljstva. Time je testiranje očinstva odnosno majčinstva postalo dostupnije široj javnosti.

Tvrtka Genos DNA laboratorij d.o.o. sve testove forenzičke analize provodi u svom laboratoriju u Zagrebu na najsuvremenijoj opremi za obavljanje osjetljivih i složenih analiza DNA. Testove rade i analiziraju visokokvalificirani stručnjaci, koji su obučavani za svoj posao u Hrvatskoj i inozemstvu.

Genos DNA laboratorij d.o.o. je uključen u međunarodni sustav kontrole kvalitete rada DNA laboratorija GEDNAP, koji dva puta godišnje provjerava rad svih važnijih forenzičkih laboratorija u Europi.


Povjerljivost podataka

Rezultati svakog provedenog testiranja su strogo povjerljivi. Biološki uzorci dostavljeni na analizu DNA se nakon provedene analize uništavaju, a svi računalni zapisi se brišu 5 godina nakon izdavanja rezultata. U tom periodu može se zatražiti kopija izdanog rezultata, isključivo uz osobni pisani zahtjev naručitelja analize.