GENContracept

Koristite kontracepcijske pilule? Oprez!

DNA test faktora koagulacije utvrđuje imate li povećan rizik za poremećaj koagulacije.
Informirajte se o rizicima hormonske kontracepcije i saznajte koja je metoda kontracepcije najbolja za vas.
Test trebate napraviti samo jednom u životu jer je informacija o riziku nepromjenjiva 

Preporuka Europske agencije za lijekove (engl., European Medicines Agency, EMA), dostupna na stranicama HALMED-a, za propisivanje oralnih kontraceptiva upozorava na povećani rizik od nastanka venske tromboembolije (krvni ugrušci u venama) i naglašava kako prije propisivanja kontraceptiva ginekolog treba upozoriti pacijentice na rizik te ih upoznati sa znakovima i simptomima venske tromboembolije.

S obzirom da primjena hormonskih kontraceptiva nosi rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, u preporuci se ističe kako je vrlo važno procijeniti razinu rizika kod svake žene uzimajući pritom u obzir sve individualne čimbenike rizika. Poznato je kako neke žene nose gensku predispoziciju za stvaranje krvnih ugrušaka. Prisutnost genske predispozicije u kombinaciji s uzimanjem hormonskih kontraceptiva može višestruko povećati rizik od stvaranja krvnih ugrušaka. Najčešći nasljedni čimbenici predispozicije za stvaranje krvnih ugrušaka su  genske promjene (mutacije) faktora koji utječu na zgrušavanje krvi: faktor V (Leiden) i faktor II (protrombin).

Brojni dokazi pokazuju da uzimanje hormonske kontracepcije nosi povećan rizik za nastanak venske tromboembolije kod žena koje već imaju gensku predispoziciju uvjetovanu genima za  faktor V i II.  Jedno od brojnih istraživanja na tom polju pokazalo je da uzimanje oralnih kontraceptiva nosi 4 puta veći rizik za nastanak krvnih ugrušaka, dok za usporedbu, žene koje uzimaju oralne kontraceptive i ujedno imaju mutaciju u genu za faktor V imaju 35 puta veći rizik za stvaranje krvnih ugrušaka.

Tablica: Rizik od pojave venske tromboembolije (VTE) povezane s korištenjem kombiniranih oralnih kontraceptiva (KOK) tijekom jedne godine (adaptirano prema objavi Europske agencije za lijekove – EMA).

Vaš liječnik će prije propisivanja hormonskih kontraceptiva procijeniti individualne faktore rizika i u skladu s time donijeti preporuku o odabiru i  metode kontracepcije.

Promjene u genima odgovornim za poremećaje koagulacije poznati su faktori rizika za vensku tromboemboliju.
Testirati bi se trebala svaka žena prije početka uzimanja hormonskih oralnih kontraceptiva, posebno ako postoje i drugi rizični faktori kao što su: pretilost, pušenje, osobni ili obiteljski incident tromboze, česta dugotrajna putovanja.


Važno je znati!
Genska predispozicija povećava rizik pri korištenju oralnih kontraceptiva!

  • Hormonska kontracepcija do 4 puta povećava rizik za stvaranje krvnih ugrušaka.
  • Za žene s genskom predispozicijom rizik je povećan do 32 puta.Ukoliko postoji genska predispozicija za poremećaj zgrušavanja krvi žena bi se trebala posavjetovati s ginekologom oko izbora kontracepcije jer bi uporaba hormonske kontracepcije mogla biti okidač nastanka krvnog ugruška. Potreban je oprez i kod korištenja svih drugih vrsta hormonske terapije posebno pri odluci o hormonskom nadomjesnom liječenju.

Kako se testirati?

Testirati se možete osobno dolaskom u laboratorij tvrtke Genos u privatnosti vlastitog doma pomoću Seta za uzimanje uzoraka kojeg možete naručiti  pozivom, putem e-maila ili online. Testiranje se provodi analizom DNA iz uzorka brisa sluznice usne šupljine. Postupak uzimanja uzorka potpuno je bezbolan i traje svega 10-15 sekundi.


Saznajte koja je metoda kontracepcije za vas najbolja

Prije korištenja kontracepcijskih pilula obavezno napravite ginekološki pregled i sve potrebne pretrage. Kontracepciju uzimate na vlastitu odgovornost te je važno biti informiran i odgovoran. Prije korištenja hormonskih oralnih kontraceptiva svakako provjerite nosite li genski rizik za poremećaj koagulacije.

Naruči testiranje putem weba!