GENFat

FTO – genski kod za apetit

Pretilost ili prekomjernu tjelesnu težinu sve češće nazivamo bolešću 21.stoljeća. Iako je nekada posljedica metaboličkih poremećaja ili težih zdravstvenih problema, uglavnom se pojavljuje zbog prekomjernog unosa visokokalorične hrane kojoj je teško odoljeti. Ipak, zbog otkrića povezanosti gena FTO s pretilošću, danas znamo kako postoji mogućnost da je sklonost masnoj „nezdravoj“ prehrani uvjetovana genomom. Gen FTO stvara protein koji ima utjecaj na grelin – hormon koji stimulira osjećaj gladi.

Kome je namijenjen GENFat?

  • pretilim osoba ili onima koji se s problemom pretilosti susreću u obitelji ili životnoj sredini
  • svima koji su se zbog viška kilograma osuđivali i godinama mučili s raznim dijetama bez pravog rezultata
  • svima koji se utvrđivanjem genske predispozicije za pretilost žele osloboditi osjećaja krivnje i malodušnosti te okrenuti novu stranicu
  • svima koje zanima tzv. DNA dijeta

Kako se testirati?

Jedna od metoda analize polimorfizama gena je pirosekvenciranje. U usporedbi s ostalim metodama iznimno je specifična i osjetljiva te zbog toga pruža najpouzdanije rezultate.
Testiranje se provodi analizom DNA iz uzorka brisa sluznice usne šupljine. Postupak izuzimanja uzorka potpuno je bezbolan i traje svega 10-15 sekundi.


Zašto se testirati?

Pretilost je danas rastući globalni zdravstveni problem. Više od 2,8 milijuna ljudi svake godine umire od posljedica pretilosti, a više od 40 milijuna djece mlađe od 5 godina je pretilo (podaci Svjetske zdravstvene organizacije). Pretilost je glavni faktor rizika za pojavu dijabetesa, bolesti srca i određenih vrsta zloćudnih bolesti. Regulacija tjelesne težine često se provodi na pogrešan i bezuspješan način. Utvrđivanjem genskih varijanti postaje jasno što je uzrok pretilosti i kako ga ukloniti.

Genos DNA laboratorij koristi tehnologiju pirosekvenciranja koja otkriva genetička podlogu sklonosti pretilosti tj. nedvojbeno otkriva postoji li sklonost ili ne za povećani apetit. Na ovaj se način otkriva  mogući uzrok prekomjerne tjelesne težine te pruža prilika za učinkovitu promjenu prehrambenih navika. Prehrana bogata proteinima može pomoći u regulaciji razine grelina, a time i osjećaja gladi. Razina grelina može se smanjiti vježbanjem, posebice trčanjem i vožnjom bicikla.


Razumijevanje genetičkog rizika

U regulaciji osjećaja gladi bitna je uloga gena FTO. Znanstvenici su otkrili kako gen FTO,  povećava apetit pojedinca i time uzrokuje povećanu pretilost.
Izmijenjeni gen FTO povezan je s povišenom razinom hormona grelina čime se pojačava osjećaj gladi (posebno u slučaju visokokalorične hrane) te otežano prepoznaje osjećaj sitosti.

Članak objavljen u Doktoru u kući možete pročitati ovdje.

Prilog o genskoj predispoziciji za pojavu pretilosti kod djece pogledajte ovdje.

Naruči testiranje putem weba!