Znanstvenici iz tvrtke Genos otkrili su da određeni glikani mogu predvidjeti brzinu napredovanja raka debelog crijeva, što će omogućiti personaliziranu terapiju.

Dvije tisuće pacijenata je sudjelovalo u istraživanju značaja glikana za rak debelog crijeva, a istraživači iz Genosa proveli su ga u suradnji s kolegama sa Sveučilišta u Edinburghu i Nacionalnog instituta za biotehnologiju Irske (NIBRT).

Prof. dr. sc. Gordan Lauc, predsjednik uprave Genosa je izjavio: „Suvremena medicina zasniva se na personaliziranom pristupu pacijentima. Brojna znanstvena istraživanja omogućila su razvoj takozvanih ‘pametnih’ lijekova koji su ponekad doslovno čudotvorni. Iako su iznimno skupi, ti lijekovi pomažu samo dijelu pacijenata kod kojih je poremećen molekularni put na koji oni djeluju. Često imaju i značajne nuspojave, pa je važno unaprijed odrediti hoće li pacijent dobro reagirati na određeni lijek ili neće. Projekt GlycoBioM usmjeren je upravo tim ciljevima. Dosadašnji rezultati su ohrabrujući, no put od znanstvenog otkrića do primjene u kliničkoj praksi je vrlo dug, ponekad traje i više od deset godina.“