Vecernji.hr, 21.04.2017. – tekst novinarke Ivane Rimac Lesički –

Novinarka Večernjeg lista Ivana Rimac Lesički analizirala je tržište neinvazivnih prenatalnih testova probira u Hrvatskoj.

Analiza DNK odnosno genetsko testiranje može otkriti niz različitih sindroma pa se sve više trudnica odlučuje za tu neinvazivnu prenatalnu dijagnostiku. Tržište je to koje se i u nas širi, zadnjih je godina porastao broj tvrtki koje se bave takvim uslugama, a u prilog cijeloj priči idu i jasni podaci da su u Hrvatskoj trudnice sve starije.

Više


Glas Slavonije, 22.04.2017., prilog Magazin – članak o Prenatalnom genetičkom testiranju – NIPT testovima

Ono što razlikuje testove to su različiti pristupi sekvenciranja DNK. Većina tvrtki koristi masovno paralelno sekvenciranje čitavog genoma, no u posljednje vrijeme kod nas je dostupan i test koji koristi suvremeniju metodu kojom se ciljano sekvenciraju promjene jednog nukleotida (eng. single nucleotide polymorphism, SNP). Ovakav način sekvenciranja koristi tvrtka Natera.

Dr. med. Bojan Smrzlić, Genos DNA laboratorij

Više


Ordinacija.hr, 11.11.2015. – Znanost u službi osoba s dijabetesom

Genos DNA laboratorij, odnedavno u većinskom vlasništvu Medilaba, strateški je usmjeren na dijagnostičke postupke koji omogućuju personalizirani pristup liječenju temeljen na informacijama o genskim predispozicijama. Jedan od izazova koji se javlja pred Genosom i Medilabom je uvođenje genskih testiranja kod dijagnosticiranja i liječenja raznih tipova dijabetesa, što je i velik izazov za znanost, medicinu i industriju.

Više


Index.hr, 28.10.2015. – “Znanstvenici iz Genosa otkrili su potencijalne biomarkere za nekoliko upalnih bolesti”

Znanstvenici Genosovog laboratorija za glikobiologiju objavili su nekoliko zapaženih radova koje su publicirali najugledniji znanstveni časopisi.
Glikani su potencijalni biomarkeri za čitav niz bolesti i stanja te pomažu u stratifikaciji pacijenata s ciljem razvoja personalizirane medicine. Analizom glikana moguće je utvrditi da li će određena terapija biti učinkovita za pojedinog pacijenta što podrazumijeva velike uštede pri liječenju, navode iz Genosa.

Više


Vecernji.hr, 09.06.2015. – “MEDILAB preuzeo 51% Genos DNA laboratorija”

Tvrtka MEDiLAB preuzela je 51 posto udjela u tvrtki Genos DNA laboratorij, segmentu tvrtke Genos koji se bavi genetikom. Kako su priopćili, ulazak u vlasničku strukturu vodećeg laboratorija DNK u Hrvatskoj i regiji za MEDiLAB predstavlja važan iskorak u područje brzorastućeg tržišta genskih testova, a Genos DNA laboratoriju značit će mogućnost intenzivnijeg marketinškog nastupa, komercijalizaciju proizvoda i razvoj novih proizvoda.

Više


Index.hr, 11.03.2015. – Razgovor s osnivačem Genosa, prof.dr.sc. Gordanom Laucom

“Temeljna misija Genosa je transfer novog znanja do kojeg smo (ili mi sami, ili kolege u drugim institucijama) došli istraživanjima u nove proizvode ili usluge. Naši proizvodi uglavnom su u području genetike i personalizirane medicine, tj. analizom gena ili nekih drugih biomarkera otkrivamo neke informacije koje bez tog tipa analiza nije moguće saznati.”, smatra prof. Lauc.

Više


Večernji list, 24.02.2015. – Potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen u posjetu Genosu

Potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen posjetio je danas u Zagrebu tvrtku Genos, prvi privatni DNK labaratorij u široj regiji, koja se uz pomoć sredstava Europske unije razvila u jednu od vodećih znanstvenih institucija u Hrvatskoj.

Katainen je izrazio zadovoljstvo rezultatima razvoja Genosa te istaknuo kako je potrebno više pozitivnih primjera u kojima će se srednje i malo poduzetništvo razvijati na temelju susreta znanosti i biznisa, ne samo na području molekularne biologije nego i na drugim područjima.

Više
Vecernji.hr, 21.11.2014. – Zlatna medalja za Genosov DNK test koji utvrđuje povećani rizik za krvne ugruške

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je krajem 2013. preporuku vezano uz propisivanje hormonskih kontraceptiva u kojoj ističe važnost informiranja o riziku za nastanak venske tromboembolije (krvnih ugrušaka u venama) koji je povezan s korištenjem kontracepcijskih pilula. Preporuka naglašava važnost procjene razine individualnog rizika, koje trebaju biti svjesni kako ginekolozi tako i svaka žena kada odlučuje o izboru metode kontracepcije.

Više


Glas Slavonije,13.09.2014. Magazin – Intervju s prof.dr.sc. Gordanom Laucom

Prof. dr.sc. Gordan Lauc ističe da je problem hrvatske znanosti u nedostatku kriterija kojima se novac za znanost raspoređuje. Povodom za veliki intervju su iznimna priznanja koja su on osobno i tvrtka Genos ostvarili tijekom ove godine. Gordan Lauc je dobitnik godišnje nagrade za znanost dok je Genos nagrađen Poveljom Predsjednika RH.

S prof. Laucom za Glas Slavonije razgovarao je urednik Darko Jerković.

VišePoslovni dnevnik, 28.05.2014.- Genos osvojio godišnju nagradu za inovativne DNA testove za personaliziranu prehranu

Hrvatska tvrtka Genos na Danu kreativnosti & inovativnosti 2014. osvojila je godišnju nagradu za kreativni i inovativni proizvodni program ili proizvod za svoje “Genetičke testove za personalizirani pristup prehrani i tjelovježbi tvrtke Genos.” Radi se o dva DNA testa iz područja nutricionističke genetike koje je Genos razvio, marketinški osmislio i krenuo u njihovu komercijalizaciju tijekom 2013. godine.

Više


Lider, 14.02.2014. tekst novinarke Lidera Kate Pranić

Novinarka “Lidera” Kata Pranić analizira položaj doktora znanosti na hrvatskom tržištu rada. Njih čak 48 je trenutno na burzi i čeka da netko iskoristi njhovo znanje. U Europskoj uniji je u gospodarstvu zaposleno 50% ukupnog broja doktora znanosti. Genos je naveden kao pozitivan primjer jer zapošljava 10 doktora znanosti, tako da više od trećine svih zaposlenih imaju doktorat, a još osam djelatnika doktorirat će tijekom iduće dvije-tri godine.

VišeSlobodna Dalmacija, 07.10. 2013. – Intolerancija na laktozu

Ponekad nakon nekog obroka osjetite nelagodu u trbuhu, grčeve, bol i nadutost, problemi znaju izazvati mučninu i proljev? Ne uspijevate odrediti u čemu je problem, što vam je to naškodilo, a možda je zapravo riječ o netoleranciji na laktozu, nemogućnosti probavljanja mliječnog šećera. Nedavno je u časopisu “Nature” objavljeno kako samo 35 posto svjetske populacije može bez problema probavljati laktozu nakon sedme ili osme godine života.

VišeZnanstveni krugovi, HRT, 27.12.2013. Genos prezentiran s tri projekta u godišnjem pregledu emisije

U emisiji “Znanstveni krugovi” HRT-a koja je emitirana 27.12.2013. prezetirana su najvažnija otkrića i projekti hrvatskih znanstvenika u 2013. godini. Genos je prezentiran sa čak tri svoja projekta: otkrićem biomarkera za oblik dijabetesa koji se naziva MODY, otkrićem mreža od 16 gena koji kontroliraju glikozilaciju imunoglobulina te najnovijeim otkrićem da glikani precizno opisuju i kronološku i biološku dob te da su u tome i četiri puta bolji od duljine telomera.

Više