GENPerform

Personalizirana DNA analiza i stručno mišljenje nutricionista i fiziologa za optimalnu prilagodba prehrane i vježbanja

Brinete o vlastitom zdravlju i izgledu?

Suvremena nutricionistička genetika mijenja naš pristup zdravlju i daje odgovor na pitanje kako naš genotip utječe na interakciju između prehrane, tjelesne aktivnosti i zdravlja.
Istraživanjima je identificiran niz gena povezanih s tjelesnom težinom, indeksom tjelesne mase (ITM), udjelom masnog tkiva u organizmu te motoričkim i funkcionalnim sposobnostima. Svi oni imaju potencijalnu ulogu u razvoju pretilosti, kao i utjecaj na izvođenje sportskih aktivnosti. Neki od ovih gena uključeni su u regulaciju potrošnje energije, osjećaja gladi, metabolizma masti i ugljikohidrata, nastanka masnih stanica, proizvodnje topline i diferencijacije stanica. Varijante ovih gena mogu utjecati na prilagodbu pojedinca na program prehrane i tjelesne aktivnosti.

Razumijevanje genskih preduvjeta ključno je za razvoj učinkovitih individualno prilagođenih programa prehrane i treninga. GENPerform DNA analiza pruža vrijedan alat za upravljanje zdravljem, kvalitetniji pristup životu, prehrani i rekreaciji, čime svaki pojedinac može značajno poboljšati svoj tjelesni/zdravstveni status. Dobiveni rezultati daju preporuke koje uključuju promjene u prehrani i smjernice o vrsti i količini vježbanja zasnovane na jedinstvenoj DNA analizi.

GENPerform analizira:

 • 6 najčešćih genskih varijanti povezanih s povišenim indeksom tjelesne mase (ITM), pretilošću i povećanim udjelom masnog tkiva – (tzv. jabukoliki tip pretilosti rizičan za razvoj krvožilnih bolesti)
 • 2 najčešće genske varijante povezane s intolerancijom laktoze koja je često uzrok probavnim smetnjama
 • sekretor status povezan s metabolizmom ugljikohidrata – što je osobito bitno za prehranu prema krvnim grupama
 • genske varijante povezane s metabolizmom folata (vitamin B9) – važne za zdravlje živčanog, krvožilnog i imunološkog sustava
 • genske varijante povezane s aerobnom izdržljivošću koja je bitna kod dugoprugaških trkača i plivača, veslača, triatlonaca i sl.) te za sportaše i rekreativce čija disciplina zahtijeva ovaj tip izdržljivosti (povećavaju učinkovitost aerobnog načina dobivanja energije).
 • genske varijante povezane s jakosti i snagom mišića, odnosno udjelom brzokontrahirajućih mišićnih vlakana koja je bitna za generiranje veće sile pri velikim brzinama kontrakcije
 • genske varijante povezane s većim smanjenjem količine masnog tkiva pri pojačanoj aerobnoj tjelesnoj aktivnosti (treninzima izdržljivosti)

GENPerform

 • kada želite optimizirati svoj program prehrane i vježbanja
 • kada vas zanima tzv. DNA dijeta
 • kada želite na vrijeme djelovati protiv pretilosti
 • kada želite provjeriti predispoziciju za pojedini sport i vrstu rekreacije
 • kada jednostavno želite bolje poznavati sebe i živjeti u skladu s tim

Kako se provodi testiranje?

Testiranje se provodi analizom DNA iz uzorka brisa sluznice usne šupljine.
Postupak izuzimanja uzorka potpuno je bezbolan i traje svega 10-15 sekundi.
Test treba napraviti samo jednom u životu jer je informacija o genima nepromjenjiva.

Naruči testiranje putem weba!