Istraživanje genskih predispozicija i razvoj testa za prevenciju sportskih ozljeda GENPrevent

Moderna sportska genomika proučava povezanost između genotipa i fizičke aktivnosti, izvedbe, izdržljivosti te sklonosti nastanka ozljeda uslijed vježbanja. Ozljede mekog tkiva i lokomotornog sustava, kao što su ozljede Ahilove tetive u peti i prednjeg križnog ligamenta u koljenu dvije su najčešće sportske ozljede, kako kod rekreativaca tako i kod profesionalnih sportaša. Novija istraživanja pokazuju kako fizički aktivni pojedinci koji se bave sportskim aktivnostima, a pretrpjeli su ozljede Ahilove tetive, često dijele određene genetičke karakteristike.

Cilj projekta je istražiti genske predispozicije za nastanak sportskih ozljeda i razviti test GENPrevent kojim bi se te predispozicije utvrđivale, a zatim na osnovu njih pripremio program za prilagođeni način vježbanja kojim bi se prevenirale sportske ozljede. Projekt će rezultirati uvođenjem novog DNA testa u portfolio Genos DNA laboratorija, koji će vrhunskim sportašima i rekreativcima, dati informaciju o sklonosti ozljedama. Na temelju njihovih genetičkih predispozicija, uz konzultaciju sa specijalistima, sastavit će se personalizirani plan vježbanja kako bi se smanjila mogućnost nastanka sportske ozljede i posljedica dugotrajne rehabilitacije te izbivanja sa sportskih terena, što je prvenstveno bitno profesionalnim sportašima.

Ozljede ligamenata i tetiva kod rekreativaca često znače i potpuni prestanak rekreativnog bavljenja sportom što povećava vjerojatnost prihvaćanja nezdravog stila života, povećanje tjelesne težine te potencijalni razvoj kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa. Kako bi proizvod bio dostupniji i široj populaciji, a ne samo profesionalnim sportašima, predviđena je i izrada seta za izuzimanje uzorka koji će se moći naručiti poštom ili kupiti u ljekarni.