Nagrade i priznanja


ZLATNA MEDALJA ZA INOVATIVNOST ZA GENCONTRACEPT TEST – 39. INOVA
studeni 2014.

GENContracept test, koji utvrđuje povećani rizik za  nastanak krvnih ugrušaka prilikom korištenja hormonske kontracepcije, osvojio je Zlatnu medalju za inovativnost na godišnjoj smotri 10. BUDI UZOR / 39. INOVA 2014, koja se održala u Osijeku od 6. do 8. studenog 2014. godine.


GENOSU POVELJA REPUBLIKE HRVATSKE
25. lipanj 2014.

Prigodom Dana državnosti Predsjednik Republike Hrvatske dr.sc. Ivo Josipović dodijelio je odlikovanja istaknutim pojedincima, tvrtkama i udrugama. Genosu je dodijeljena Povelja Republike Hrvatske za izniman doprinos gospodarskom razvitku.


1. NAGRADA U KATEGORIJI “KREATIVNI I INOVATIVNI PROIZVODNI PROGRAM ILI PROIZVOD” ZA GENPERFORM TEST
23. svibanj 2014.

Na “Danu kreativnosti & inovativnosti” dodijeljene su nagrade u devet kategorija, a Genos je osvojio prvu nagradu u kategoriji “Kreativni i inovativni  proizvodni program ili proizvod” sa svojim “Genetičkim testovima za personalizirani pristup prehrani i tjelovježbi”. Pregled pobjednika na “Danu kreativnosti & inovativnosti” možete pogledati ovdje.


9. BUDI UZOR / 38. INOVA 2013. – GENPERFORM DOBITNIK NIZ NAGRADA ZA INOVACIJE
12. – 17. studeni 2013.

Na godišnjoj smotri inovatora BUDI UZOR / INOVA 2013. Genos je osvojio niz priznanja za svoj novi set proizvoda „Genetički testovi za personalizirani pristup prehrani i vježbanju“ – GENPerform. Inovativni koncept i kreativna ambalaža bili su dobitna kombinacija za osvajanje sljedećih priznanja: Zlatne medalje Budi uzor / Inova 2013 za navedenu inovaciju, posebnu nagradu INOVA – Nagrada za najbolju inovaciju u znanosti, te Grand Prix izložbe BUDI UZOR 2013 za najbolju inovaciju koja je komercijalizirana.


3. I 4. INNOVATION DAYS – GENOS MEĐU FINALISTIMA ZA NAGRADU “EUROPEAN UNIVERSAL BIOTECH INNOVATION PRIZE”
2012. i 2013.

Genos je ušao u finale za nagradu “European Universal Biotech Innovation Prize”, što ga svrstava među vodeće europske inovativne tvrtke. Priznanje je tim veće što je Genos jedina tvrtka među finalistima, dok su svi ostali velike i renomirane javne znanstveno-istraživačke institucije ili sveučilišta iz cijele Europe.


NAGRADA „HRVATSKI KVOCIJENT INOVATIVNOSTI“ – GENOS NAJINOVATIVNIJA MALA TVRTKA
4. lipanj 2013.

Vodeća hrvatska konzultantska tvrtka Sense Consulting, poslovni tjednik Lider i Veleučilište VERN proveli su drugo po redu nacionalno istraživanje o stanju inovativnosti hrvatskih tvrtki “Hrvatski kvocijent inovativnosti” na uzorku od 300 domaćih velikih, srednjih i malih tvrtki iz različitih djelatnosti. Genos je proglašen najinovativnijijom tvrtkom u kategoriji malih poduzeća. 


GENOS – NAJBOLJE MJESTO ZA RAD ISTRAŽIVAČA U SVIJETU
1. lipanj 2013.

 

Ugledni znanstveni časopis “The Scientist” proglasio je Genos “Najboljim mjestom za rad istraživača u svijetu”. Tako se Genos našao na vrhu liste, ispred svjetski poznatih velikih kompanija kao što su Genetech, Procter&Gamble, DuPonte, Monsanto, Wyatt, Promega i druge. Genos je ujedno bio i jedina europska kompanija na ovoj prestižnoj listi. Istraživanje časopisa “The Scientist” obuhvatilo je podatke prikupljene iz 240 biomedicinskih i biotehnoloških kompanija širom svijeta.

Originalni članak u časopisu “The Scientist” možete pogledati ovdje.


PRIZNANJA

PROF. DR. SC. GORDAN LAUC POČASNI PROFESOR SVEUČILIŠTA U EDINBURGHU
13. srpanj 2012.


Prof.dr.sc. Gordan Lauc izabran je za počasnog profesora na Fakultetu medicine i veterinarstva na Sveučilištu u Edinburghu.
Izvorni članak na engleskom o ovom imenovanju možete pročitati ovdje.


PROF. DR.SC. GORDAN LAUC ČLAN UGLEDNOG “SOCIETY OF SCHOLARS” 

26.svibanj 2011.

Prof. dr. sc. Gordan Lauc postaje članom prestižnog Society of Scholars Sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu.
“Komisija Society of Scholars Sveučilišta Johns Hopkins, čiji su članovi ravnomjerno zastupljeni iz različitih akademskih područja, odabiru ograničeni broj znanstvenika među nominiranim kandidatima, koje pak predlažu njihovi odjeli postdoktorskih programa. Na dan promocije, ili nekom sličnom prigodom, ovi znanstvenici imaju svečanost primanja u Društvo. Tada im se dodjeljuje svjedodžba i medaljon na crno-zlatnoj traci, koja se stavlja preko svečane odore. Society of Scholars trenutačno broji 611 članova.”


ZNANSTVENI USPJESI

ŠEST AKTIVNIH FP7 PROJEKATA – VIŠE OD BILO KOJE ZNANSTVENE INSTITUCIJE U HRVATSKOJ

Kroz sudjelovanje u šest velikih FP7 istraživačkih projekata Europske komisije Genos je umrežen  s tridesetak vodećih znanstvenih institucija u Europi i svijetu. Rezultati projekata su iznimna znanstvena otkrića publicirana u vodećim znanstvenim časopisima. Ukupno je objavljeno 50 znanstvenih radova te četiri patenta.


GENOSOVA ZNANSTVENA STUDIJA OBJAVLJENA U ČASOPISU “DIABETES“
travanj 2013.

Genosovi su znanstvenici,u sklopu velikoga međunarodnog konzorcija, otkrili biomarker za jedan oblik dijabetesa koji se naziva MODY, a rezultate istraživanja objavio je časopis “Diabetes”, službeno glasilo Američke asocijacije za dijabetes.

Originalni članak možete pogledati ovdje.


ZNANSTVENICI IZ GENOSA OTKRILI DA ODREĐENI GLIKANI MOGU PREDVIDJETI BRZINU NAPREDOVANJA RAKA DEBELOG CRIJEVA
2011. – 2016.

Znanstvenici iz Genosa otkrili su da određeni glikani mogu predvidjeti brzinu napredovanja raka debelog crijeva, što će omogućiti bolje prilagođenu terapiju svakom bolesniku (otkriće je dio GlycoBioM projekta s potporom Europske unije). Projekt je započeo 1. siječnja 2011. godine. a trajao je 5 godina.


GENOSOV RAD OBJAVLJEN U UGLEDNOM ČASOPISU „PLOS GENETICS“ 

31. siječanj 2013.

Znanstvenici iz Genosa predvodili su veliki međunarodni konzorcij koji je došao do značajnog otkrića mreže od 16 gena koji kontroliraju glikozilaciju imunoglobulina. Ovo otkriće otvara novo područje za razvoj lijekova i dijagnostike autoimunih bolesti i tumora, a rezultate je objavio jedan od najuglednijih stručnih časopisa u području genetike “PLOS Genetics”.

Originalni članak možete pogledati ovdje.


GENOSOVO OTKRIĆE – GLIKANI SU IZVRSNI BIOMARKERI STARENJA
7.srpanj 2014.

Genosovi znanstvenici sudjelovali su u međunarodnom timu koji je otkrio da su glikani izvrsni biomarkeri biološkog i kronološkog starenja, što će olakšati posao forenzičarima i liječnicima pri postavljanju dijagnoze i prevenciji bolesti, jer će omogućiti utvrđivanje relacije biološka dob vs kronološka dob.

Originalni članak, objavljen u časopisu „Gerontology“, možete pogledati ovdje.