Javnost je ovih dana uznemirila informacija da je u čak 16 zemalja EU otkriveno kako je pod deklaracijom goveđeg mesa prodavana konjetina, u nekim slučajevima i do 100%. Zbog toga su uslijedila brojna uhićenja i zatvaranje tvornica na velikim europskim tržištima mesa poput Francuske, Njemačke i Velike Britanije. Europska je komisija svim članicama naredila DNA testiranje gotovih proizvoda od goveda i uzimanje uzoraka po klaonicama. Sporno meso s lažnim deklaracijama dobavljano je iz Rumunjske i sa Cipra.

Britanska agencija za sigurnost hrane naredila je povlačenje s tržišta proizvoda dviju tvrtki jer je u lazanjama koje se deklariraju kao proizvod od govedine pronađen velik udio konjetine. BBC je objavio kako je sedam velikih francuskih trgovačkih lanaca s polica povuklo zamrznute proizvode od govedine jedne britanske i jedne francuske tvrtke. Za sada je poznato da su se sporni proizvodi prodavali u trgovinama 16 europskih zemalja.

Kakva je situacija u Hrvatskoj malo se ili nedovoljno zna. Kontrola sljedivosti mesa DNA testiranjem dostupna je i u Hrvatskoj, no primjena ove metode nažalost do sada nije pokrenuta. Tvrtka Genos u okviru projekta “Primjena analize DNA u razvoju sustava sljedivosti u stočarskoj i mesnoprerađivačkoj industriji” koji je proveden u sklopu programa poticanja tehnologijskih istraživačko-razvojnih projekata TEST uz podršku Hrvatskog instituta za tehnologiju / Poslovno inovacijske agencije RH, razvila je sustav za analizu DNA koji jednoznačno i potpuno sigurno utvrđuje porijeklo određenog mesa, mesne prerađevine ili procesiranog mesa. Svim zainteresiranim stranama u procesu: uzgajivačima, proizvođačima mesa i mesnih prerađevina i institucijama države ova metoda omogućuje pouzdano kontroliranje sljedivost mesa tj. deklariranu vrstu mesa, što onemogućava bilo koji oblik manipulacije s porijeklom ili kvalitetom mesa.

Sljedivost mesa je sustav označavanje životinja neposredno poslije rođenja i njihovo praćenje u svim fazama uzgoja, klanja i proizvodnje prehrambenog proizvoda. Sljedivost hrane je sustav praćenja i nadzora porijekla nekog prehrambenog proizvoda od početka proizvodnje sve do prerade, skladištenja i prodaje. Primjena sustava važna je i u kontroli vrste mesa – npr. jednostavnom i cjenovno pristupačnom metodom može se pokazati npr. postoji li u deklariranom goveđem mljevenom mesu meso neke druge vrste, npr. konjsko.

Trenutačni pristup sljedivosti stočnog fonda u Hrvatskoj temelji se na praćenju tzv. ‘markica,’ no tek dokumentiranje DNA svake jedinke tj. dodavanjem šifre koja određuje genotip, u bilo kojem stupnju proizvodnje ili prerade mesa moglo bi se provjeriti odgovara li ‘markica’ jedinki kojoj je dodijeljena na samom početku procesa.

Zbog zaštite potrošača iznimno je bitno razlikovanje kvalitetnog domaćeg mesa od uvoznog mesa, koje je često sumnjivog porijekla. Na redu je Ministarstvo poljoprivrede i nadležne institucije – metodologija postoji, a na državi i privatnom sektoru je da krenu u njeno aktivno korištenje.