Link na objavu The Scientista.

Ugledni časopis „The Scientist“ objavio je rezultate velikog istraživanja među vodećim kompanijama u području prirodnih znanosti na svijetu u kojem su njihovi istraživači/zaposlenici ispunivši upitnik o zadovoljstvu poslom, mogućnostima napredovanja i prijateljskoj poslovnoj klimi, osobnom valorizacijom sudjelovali u selekciji za poslodavca godine u kategorijama gospodarstvo i akademija.

Genos je ove godine zauzeo prvo mjesto među istraživačkim kompanijama u svijetu u području gospodarstva  i imenovan je „najboljim mjestom za rad u gospodarstvu na svijetu“.

Istraživanje „The Scientista“ koje se odvija već  jedanaestu godinu za redom obuhvaća podatke prikupljene iz  240 kompanija  širom svijeta. Sudionici istraživanja su upitani da ocijene svoj radni okoliš prema 43 kriterija u osam različitih kategorija, uključujući:  istraživački prostor (Research Environment), upravljanje, komunikacije, zadovoljstvo poslom, osposobljavanje i razvoj.

The Scientist prezentira  Genos kao uspješnu, propulzivnu  kompaniju mladih ljudi koji „grizu“, i koji su tek izašli sa fakulteta… Iako Genos zapošljava samo 25 ljudi, kompanija održava jake veze s akademskom zajednicom, omogućuje svojim straživačima da sudjeluju u velikim globalnim projektima kao što je prva cijelogenomska asocijacijska studija humanog glikoma.  Tako se Genos našao na vrhu respektabilne liste poznatih svjetskih kompanija poput Genetecha, Procter&Gamble, DuPont,  Vitae Pharmaceuticals i mnogih drugih.

The Scientist zatim naglašava da je Genos proveo  velike studije glikozilacije humanih proteina  u sklopu znanstveno istraživačkih projekata financiranih iz fondova EU na kojima surađuje s vodećim znanstvenim institucijama na svijetu (Sinai Medical Centre, Centar za endokrinologiju i dijabetes Oxford, Sveučilište u Edinburghu). Prestižni  PloS Genetics, početkom godine objavio je rad o otkriću mreže od 16 gena koji kontroliraju glikozilaciju imunoglobulina. http://www.plosgenetics.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pgen.1003225

Kako navode u The Scientistu“ u Genosu se nadaju da će njihova istraživanja rasvijetliti kako je glikozilacija povezana s predispozicijom pojedinca za bolest. Specifičnost  Genosa je da nastoji povezati  znanost i biznis, te se tvrtka, uz analitiku glikana, uspješno bavi  humanom i animalnom genotipizacijom te forenzičkom DNA analitikom .

Genos d.o.o. (www.genos.hr) je uspješna mlada hrvatska biotehnološka tvrtka koja je u šest godina poslovanja uspjela zauzeti vodeću tržišnu poziciju u segmentu komercijalne i istraživačke analize DNA u Hrvatskoj, a u posljednje tri godine postala je jedan od vodećih pružatelja usluge visokoprotočne analize glikozilacije u svijetu. Genos je na prošlogodišnjim «Innovation Days 2012.» u Parizu izabran među finaliste za prestižnu nagradu «European Universal Biotech Innovation Prize» za svoje otkriće biomarkera za oblik dijabetesa koji se naziva MODY, za koji Genos ima trećinu patentnih prava.