Potpredsjednik Europske komisije nadležan za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost g. Jyrki Katainen u sklopu svog radnog posjeta Hrvatskoj 23. veljače 2015. u pratnji zamjenika ministra znanosti, obrazovanja i sporta g. Roka Andričevića, te delegacije Europske komisije, posjetio je Genos, prvi privatni DNA laboratorij u Hrvatskoj kao i u široj regiji te jednu od vodećih znanstvenih institucija u Hrvatskoj. U Delegaciji potpredsjednika Katainena Genos su posjetili i gđa. Aura Salla, zadužena za ljudske resurse i poduzetništvo, g. Miguel Gil Tertre, odgovoran za investicije te Voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj g. Branko Baričević.

Genos je kroz FP7 program uspješno privukao značajna sredstva Europske unije za istraživanje, te je jedan od najboljih primjera komercijalne tvrtke utemeljene na znanju. Posjetom potpredsjednika Katainena Europska komisija želi predstaviti mogućnosti koje stoje i pred drugim hrvatskim tvrtkama za dobivanje sredstava iz EU-a i naglasiti važnost pripreme dobrih i ulagačima zanimljivih projekata.

Potpredsjednik EK g. Katainen je izjavio: “Posebno me veseli posjeta tvrtki Genos, budući da je Genos izvrstan primjer tvrtke utemeljene na znanju, a to je upravo ono što bismo željeli financirati Investicijskim planom za Europu. “

Prof.dr.sc. Roko Andričević je istaknuo: “Hrvatskoj treba još više ovakvih Success Stories poput Genosa. Primjeri postoje, ali ih nema dovoljno, zato smo i dolaskom u Genos željeli potaknuti poduzetnike u ovom smjeru.”

Prof. Gordan Lauc je izjavio: “Posjeta potpredsjednika Katainena je velika čast za našu malu tvrtku koja potvrđuje da su naši napori usmjereni u pravom smjeru. Genos je aktivan u svim fazama istraživanja, od temeljnih istraživanja usmjerenih stjecanju znanja do razvoja proizvoda za široku upotrebu koji su razvijeni na temelju provedenih istraživanja. Od nedavno naši su genetički testovi dostupni i u ljekarnama, te je  dostupnost genetičkog testiranja u Hrvatskoj među najboljima u Europi, što je iznimno važno za razvoj personalizirane medicine.”

Genos trenutno sudjeluje u 6 aktivnih FP7 projekata po čemu je vodeća znanstvena institucija u Hrvatskoj. Ukupna ugovorena vrijednost tih projekata je 5,7 milijuna Eura od čega Europska komisija osigurava 4,5 milijuna. Rezultat projekata su iznimna znanstvena otkrića, publicirana u vodećim znanstvenim časopisima. Objavljeno je preko 50 znanstvenih radova, a 6 patenata je proizašlo kao rezultat znanstvenih istraživanja.

Tvrtka Genos osnovana je u travnju 2007. godine kao akademski startup. Od samog početka poslovanja ostvaruje organski rast prihoda i zaposlenika. 2014. godine tvrtka bilježi prihode od 9,3 milijuna kuna. Uspjeh Genosa baziran je na intenzivnom ulaganju u istraživanje i razvoj te školovanje djelatnika. Genos trenutno ima 26 zaposlenih, od kojih čak 10 doktora znanosti (većina je doktorat stekla radom u Genosu), te 9 doktoranada koji bi trebali doktorirati u sljedeće dvije godine.

Misija tvrtke je translacija rezultata znanstvenih istraživanja u proizvode i usluge u biomedicini. Inovativnom primjenom znanstvenih otkrića Genos nastoji zauzeti i održati poziciju tvrtke temeljene na znanju, te doprinijeti razvoju zajednice (Hrvatske i EU) kako kroz sustavno zapošljavanje mladih znanstvenika, tako i podizanjem razine medicinske dijagnostike uvođenjem DNA testova koji mogu znatno utjecati na poboljšanje kvalitete života pojedinca.

Tako Genos uskoro lansira novi test – PrenaTest kojim se analizom krvi majke može prenatalno i neinvanzivno utvrditi poremećaj broja kromosoma ploda. PrenaTest je rezultat suradnje s njemačkom tvrtkom Lifecodexx i jedini je CE akreditirani NIPT test u Europskoj uniji.