Hrvatska je uz Veliku Britaniju jedina zemlja u svijetu u kojoj će uskoro biti moguće provesti ovaj tip testiranja pacijenata kod kojih se sumnja na MODY podtip dijabetesa

Zagreb, 21. siječnja 2013. Udio oboljelih od dijabetesa u ukupnoj populaciji u Europi približava se 10%, što potiče brojne znanstvenike da pokušaju razumjeti tu kompleksnu bolest. Znanstvenici tvrtke Genos, Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu, te Medicinskih fakulteta u Osijeku i Splitu u sklopu velikog međunarodnog konzorcija postigli su velik napredak u tom smjeru otkrivši biomarker za jedan oblik dijabetesa koji se naziva MODY. Radi se o relativno malom broju pacijenata, oko 5% od onih kojima je dijabetes dijagnosticiran prije 45. godine, no rano prepoznavanje pacijenata s MODY podtipom dijabetesa vrlo je važno budući da oni trebaju drugačiju terapiju koja može dugi niz godina kontrolirati bolest bez pojave komplikacija. Vodeći svjetski časopis «Diabetes» koji je ujedno i službeno glasilo Američke asocijacije za dijabetes objavio je navedene rezultate 28. 12. 2012.

Za navedeni biomarker tvrtka Genos ima trećinu patentnih prava, a za to otkriće je nedavno bila i finalist Europske nagrade za inovacije. Zahvaljujući tome Hrvatska je uz Veliku Britaniju jedina zemlja u svijetu u kojoj će vrlo brzo biti moguće provesti ovaj tip testiranja pacijenata kod kojih postoji sumnja na MODY podtip dijabetesa.

MODY u medijima:
ordinacija.hr Novi uspjeh hrvatskih znanstvenika!
Večernji list: I Hrvati otkrili biomarker za stratifikaciju dijabetičara
dalmacijanews.com Hrvatski znanstvenici otkrili biomarker za dijabetes!
Jutarnji list: Hrvatski znanstvenici otkrili biomarker za dijabetes: Prvi će se moći testirati pacijenti u Hrvatskoj i Britaniji!
index.hr Novi veliki uspjeh hrvatskih znanstvenika: Otkrili biomarker za rijetki oblik dijabetesa MODY
RTL Veliko otkriće hrvatskih znanstvenika