Test utvrđivanja očinstva

Rezultat analize DNA temeljni je dokaz u velikom broju građanskih i kaznenih predmeta na općinskim i županijskim sudovima. Iako analiza DNA može nedvojbeno utvrditi identitet neke osobe ili biološkog traga, ona nije svemoguća i potrebno je veliko znanje i iskustvo za pravilno tumačenje laboratorijskih rezultata.

U Genos DNA laboratoriju dobijate pouzdan rezultat analize u najkraćem roku u RH. Kada se radi o ozbiljnim pitanjima, analizu i tumačenje rezultata treba prepustiti vrhunskim stručnjacima.

Genos d.o.o. je jedini privatni laboratorij u RH koji je uvršten na popis pravnih osoba ovlaštenih za obavljanje poslova sudskog vještačenja iz područja DNA analize što je prepoznato od naših klijenata kao dodatna vrijednost, dajući time povjerenje rezultatima naših analiza.

Uz stalno zaposlenog sudskog vještaka za područje analize DNA, surađujemo i s drugim vrhunskim stalnim sudskim vještacima u Hrvatskoj. Svi naši suradnici su bili dio tima koji je radio na nacionalnom projektu identifikacija žrtava Domovinskog rata kojeg je provodila Uprava za zatočene i nestale, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Također su članovi međunarodnih timova za vrednovanje biotehnoloških proizvoda za analizu autosomalnih i Y STR biljega te proizvoda za analizu SNP biljega mitohondrijske DNA. Svi naši sudski vještaci imaju doktorat znanosti, a neki od njih su i sveučilišni profesori na uglednim sveučilištima u Europi i SAD-u. Njihovo dugogodišnje iskustvo i stručnost naša je najveća prednost.

Za razliku od tvrtki koje uzorke šalju u druge laboratorije, mi uzorke procesiramo u našem laboratoriju u Zagrebu.


Utvrđivanje očinstva/majčinstva za osobne potrebe

Za utvrđivanje očinstva/majčinstva na osobni zahtjev dovoljna je usporedba DNA profila jednog roditelja i djeteta. Analizira se najmanje 16 nasljednih DNA biljega (15 STR lokusa i amelogenin) koji su međunarodnim preporukama priznati kao dovoljno diskriminatorni tj. daju vjerojatnost biološkog roditeljstva >99,9 %. Za veću vjerojatnost očinstva ili majčinstva, na zahtjev stranke, analiziramo 24 STR lokusa.

Pri analizi standardnih uzoraka mogućeg oca, djeteta i majke, analiza majčinog uzorka je besplatna.

Primjer pozitivno utvrđenog očinstva:

Pokaže li rezultat analize nepoklapanje alela samo u jednom DNA biljegu, može se pretpostaviti da se radi o mutaciji te je u ovom slučaju potrebna dodatna analiza. Ako se nepoklapanje pojavi u dva ili više DNA biljega, nedvojbeno se radi o osobi koja nije roditelj navedenog djeteta.


Utvrđivanje očinstva/ majčinstva za potrebe suda

Utvrđuje se usporedbom genotipova majke, djeteta i potencijalnog oca, na temelju Rješenja nadležnog suda. Kao stalni sudski vještak, Genos DNA laboratorij provodi vještačenja očinstva/majčinstva i na osobni zahtjev pri čemu dobiveni nalaz i mišljenje našeg ovlaštenog sudskog vještaka vrijedi kao dokaz na sudu. Time izbjegavate nepotrebne troškove dvostrukog testiranja roditeljstva (prethodno za osobne potrebe a zatim za potrebe suda).

Vjerojatnosti očinstva za vještačenja za potrebe suda kreću se od jedan prema nekoliko milijuna, do jedan prema nekoliko milijardi. Minimalna granica koja je potrebna za nedvojbeno utvrđivanje očinstva na sudu je 1:10.000, tj. 99,99 %.


Utvrđivanje srodstva analizom biljega na Y kromosomu

Y kromosom se nasljeđuje po muškoj liniji, odnosno prenosi izravno s oca na sina. Zbog toga svi muški srodnici s očeve strane dijele iste biljege na Y kromosomu odnosno imaju identičan Y DNA profil. Srodstvo se potvrđuje potpunom istovjetnošću svih 23 analizirana STR lokusa na Y kromosomu. Metoda je korisna i primjenjiva kod utvrđivanja očinstva muške djece kada muški srodnik s očeve strane (djed, stric, odnosno svi članovi obitelji po muškoj liniji) može zamijeniti preminulog navodnog oca te u procesu identifikacije muške osobe kad su prisutni srodnici samo s očeve strane. Jednako tako se može odrediti srodstvo po muškoj liniji.


Neinvazivno prenatalno utvrđivanje očinstva

Provodi se analizom slobodne fetalne DNA iz krvi majke. Ovakvo testiranje je moguće provesti samo kod muškog djeteta, jer se radi o analizi STR biljega Y kromosoma iz krvi majke. Dobiveni DNA profil fetusa se u konačnici uspoređuje s DNA profilom potencijalnog oca.

Vađenje krvi za prenatalno testiranje očinstva vrši se u našem laboratoriju u Zagrebu. Testiranje se provodi od 14. tjedna trudnoće, a prije dolaska potrebno je najaviti se na tel.: 01 2352 660. Sa sobom obavezno ponijeti trudničku knjižicu. Za analizu se uzima 9 ml venske krvi majke te bris bukalne sluznice mogućeg oca. Vađenje krvi je bezopasno za plod.

Zbog osjetljivosti metode prenatalnog utvrđivanja očinstva, kako bi se dobili što vjerodostojniji rezultati, preporuča se analizirati uzorke svih potencijalnih očeva još nerođenog djeteta. To je naročito važno kada je trudnoća rezultat silovanja koje uključuje više od jednog počinitelja tog kaznenog djela. Prenatalno testiranje očinstva nije moguće u slučajevima kada su potencijalni očevi u izravnom krvnom srodstvu po muškoj liniji.


Kako se provodi testiranje? 

U laboratoriju tvrtke Genos d.o.o. u svrhu vještačenja očinstva/majčinstva analizom DNA na brz i bezbolan način izuzimaju se uzorci brisa sluznice usne šupljine (bris bukalne sluznice) te nije potrebno vaditi krv. Izuzimanje uzoraka moguće je provesti u laboratoriju u Zagrebu (Borongajska cesta 83H, zgrada BioCentra u sklopu Sveučilišnog kampusa) te u našem uredu u Osijeku (Tehnologijsko-razvojni centar Osijek, Trg Ljudevita Gaja 6). Za izuzimanje bioloških uzoraka maloljetne djece potrebna je suglasnost oba roditelja ili skrbnika.

Uzorke možete uzeti i u privatnosti svog doma koristeći set za utvrđivanje očinstva. Set možemo po prethodnom dogovoru poslati poštom te tada stranke same izuzimaju uzorke i vraćaju ih osobno ili poštom u laboratorij.

Ukoliko se očinstvo provodi na osobni zahtjev za potrebe suda prije dolaska je potrebno dogovoriti termin za izuzimanje uzoraka na tel: +385 1 2352 660 ili +385 1 2352 662. U zakazanom terminu zajedno trebaju doći majka, dijete i potencijalni otac. Identitet se potvrđuje osobnom iskaznicom ili putovnicom odnosno rodnim listom za dijete te izjavom obiju stranaka u postupku. Ne postoji minimalna starost djeteta za utvrđivanja očinstva, a prije izuzimanja uzorka brisa bukalne sluznice nije potrebno biti natašte.

Ukoliko se očinstvo provodi na zahtjev suda, ovlaštena osoba tvrtke Genos d.o.o. može izuzeti uzorke na sudu tijekom sudske rasprave, temeljem rješenja suda.

Rezultati analize u najkraćem roku!

Standardni rok za dovršetak analize na osobni zahtjev je 7 radnih dana, a za hitnu analizu 4 radna dana od dana zaprimanja uplate i uzoraka u laboratorij. Hitna analiza se dodatno naplaćuje.
Za potrebe suda, rok za dovršetak analize te slanja nalaza i mišljenja ovlaštenog sudskog vještaka je 10 radnih dana.
Rezultat analize dostavlja se isključivo Naručitelju ili osobi koju je Naručitelj naveo na potpisanoj narudžbenici (osobno, elektronskom poštom ili poštom).


Povjerljivost podataka

Rezultati svakog provedenog testiranja su strogo povjerljivi. Biološki uzorci dostavljeni na analizu DNA se nakon provedene analize uništavaju, a svi računalni zapisi se brišu 5 godina nakon izdavanja rezultata. U tom periodu može se zatražiti kopija izdanog rezultata, isključivo uz osobni pisani zahtjev Naručitelja analize.
Genos DNA laboratorij primjenjuje najsuvremenije metode analize DNA kako bi utvrdio istinit odgovor na sva pitanja koja su nam postavljena. Nažalost, ponekad se rezultat ne podudara s očekivanjima naručitelja i/ili ostalih sudionika testiranja što može imati negativne emocionalne i socijalne posljedice. Genos DNA laboratorij nije ovlašten za usluge psihološkog savjetovanja i ne može pružiti izravnu pomoć u takvim situacijama.

Ukoliko rezultati provedene analize DNA kod vas izazovu negativne emocije poput nezadovoljstva, srdžbe, straha, tuge ili zabrinutosti preporučujemo da se svakako obratite stručnim osobama na jednoj od dolje navedenih adresa, obiteljskom liječniku ili psihologu u nadležnom centru za socijalnu skrb.
Psihološki centar TESA, tel. 01 48 28 888 / www.tesa.hr
Društvo za psihološku pomoć, MODUS – Centar za djecu, mlade i obitelj, tel. 01 4621 554 / www.dpp.hr

Naruči testiranje putem weba!