DNA laboratorij Genos na nedavno završenoj godišnjoj smotri inovatora – BUDI UZOR/INOVA 2014. – 10. izložbi inovatora, prototipova i studentskih poslovnih planova – Genosov DNA test GENContracept osvojio je Zlatnu medalju za inovativnost.

GENContracept DNK test utvrđuje ima li žena koja koristi ili planira koristiti hormonsku kontracepciju povećani genski rizik za stvaranje krvnih ugrušaka pa rezultat testa može usmjeriti ženu na odabir metode kontracepcije koja je za nju najprikladnija. Poznati su brojni slučajevi nenadanih smrti, čak i vrlo mladih djevojaka, izazvanih krvnim ugruškom koji se povezuju s neselektivnom primjenom hormonske kontracepcije o čemu su izvještavali i naši mediji.

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je krajem 2013. preporuku vezano uz propisivanje hormonskih kontraceptiva u kojoj ističe važnost informiranja o riziku za nastanak venske tromboembolije (krvnih ugrušaka u venama) koji je povezan s korištenjem kontracepcijskih pilula. Preporuka naglašava važnost procjene razine individualnog rizika, koje trebaju biti svjesni kako ginekolozi tako i svaka žena kada odlučuje o izboru metode kontracepcije.

Potaknut preporukom Europske agencije za lijekove i svjestan opasnosti od neselektivnog korištenja kontracepcijskih pilula, Genos je u travnju ove godine razvio i plasirao na tržište inovativan GENContracept test za utvrđivanje genskog rizika za nastanak krvnog ugruška. Test analizira dva najčešća nasljedna faktora odgovorna za nastanak krvnih ugrušaka: Faktor V (Leiden) i Faktor II (Protrombin). Testiranje se preporučuje u svrhu prevencije, jer genska predispozicija u kombinaciji s hormonskom kontracepcijom može višestruko povećati rizik. Test je specifičan i po tome što ga treba napraviti samo jednom u životu jer je informacija o genskom statusu nepromjenjiva.