Tvrtka Genos predstavila je još jedan jedinstven uspjeh – u njihovu laboratoriju napravljena je analiza DNK skeletnih ostataka pronađenih u masovnoj grobnici u Ljubuškom i identificirane su četiri žrtve Drugog svjetskog rata ubijene prije 70 godina.

Tvrtka je jedan od rijetkih pozitivnih primjera u Hrvatskoj, ima kontinuiran rast, a njezino je ime prepoznatljivo i izvan granica zemlje, što dokazuje njihova uključenost u šest velikih međunarodnih istraživačkih projekata. Tvrtka je i dobitnica raznih međunarodnih priznanja, a posljednje je dobila od predsjednika Ive Josipovića. Priča o Genosu počela je 2007. kada je G. Lauc, tada sveučilišni profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu i Medicinskom fakultetu u Osijeku, htio pokrenuti laboratorij čije poslovanje odskače od rada inertnih fakulteta.

“Htio sam iskoristiti znanja stečena na fakultetu i napraviti nešto što neće biti ograničeno kao institucije u kojima sam radio i koje su se opirale promjenama. Genos je mjesto u kojem mladi mogu ostvariti svoje potencijale i ambicije. To je moja privatna tvrtka, a služi za to da mladi ljudi rade ono što najbolje mogu i žele” – kaže Lauc.